Край на режима на венецуелския президент Николас Мадуро обяви вчера самообявилият

...
Край на режима на венецуелския президент Николас Мадуро обяви вчера самообявилият
Коментари Харесай

Опозицията във Венецуела обяви началото на преврат

Край на режима на венецуелския президент Николас Мадуро разгласи през вчерашния ден самообявилият се за държавен глава на страната Хуан Гуайдо, съпроводен от мъже във военни униформи, съобщи Би Би Си. Той направи 3-минутно изявление от военновъздушната база " Ла Карлота " в Каракас, като разгласи, че има поддръжката на армията. Видеозаписът беше качен в обществената мрежа Туитър.  " Националните въоръжени сили взеха вярното решение и разчитат на поддръжката на венецуелския народ ", съобщи Гуайдо, съгласно когото в ход била " последна фаза " от края на ръководството на Мадуро. До Гуайдо освен военните беше и опозиционният водач Леополдо Лопес, който беше под домакински арест поради организирането на антиправетлствени митинги през 2014 г. Подкрепящите Гуайдо военни били освободили Лопес. Самообявилият се за президент на Венецуела призова сънародниците си да излязат по улиците, да поддържат демокрацията и да върнат свободата си. " Организирани и обединени, би трябвало да отидем до главните военни бази ", добави той. Гуайдо прикани и повече военни да му оказват помощ да постави завършек на ръководството на Мадуро, който е " узурпирал " властта. 

Голяма част от армията поддържа Николас Мадуро, макар че Гуайдо се употребява от утвърждението на десетки страни, измежду които са множеството страни от Латинска Америка и Съединени американски щати. 

Властта в Каракас обаче отхвърли осъществяването на прелом. Президентът Николас Мадуро твърди, че военните водачи показват " цялостна честност към народа, конституцията и родината ". Министърът на информацията Хорхе Родригес разгласи в Туитър, че държавното управление е изправено пред дребна група от " военни предатели ", които насърчавали осъществяването на прелом. Министърът на защитата Владимир Падрино съобщи, че военните бази " действат обикновено " и че въоръжените сили  " изрично защитават конституцията и законната власт ". Високопоставеният член на ръководещата Социалистическа партия Диосдадо Кабейо прикани последователите на Николас Мадуро да се съберат край президентския замък и да защитят законната власт от " извънредно дясната интрига ". " Всяко тяхно деяние ще има силен отговор. Ще бъдем радикални при отбраната на Боливарската гражданска война ", съобщи той. 

В столицата Каракас се чуват изстрели, а събиращите се край военната база привърженици на Хуан Гуайдо са разпръсквани от Националната армия с водни струи, заяви Би Би Си. 

КАРЕ - РЕАКЦИИ

Американският държавен секретар Майк Помпео в Туитър поддържа дейностите на Хуан Гуайдо. " Администрацията на Съединени американски щати изцяло поддържа венецуелския народ в желанието за независимост и народна власт ", написа той. Прессекретарят на Белия дом Сара Сандерс съобщи, че президентът Доналд Тръмп е осведомен за протичащото се в Каракас и " следим обстановката ". Говорител на испанското държавно управление предизвести, че не би трябвало да се стига до " кръвопролития " във Венецуела. " Испания не поддържа боен прелом ", съобщи Исабел Села и настоя за " кротичък " излаз от венецуелската рецесия. Президентът на Колумбия Иван Дуке прикани армията във Венецуела да поддържа Гуайдо. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР